Maximus

Onze producenten van Maximus Papier Project in Kegalle, maken prachtige producten van Olifantenpoep.
Een olifant eet 180 kilo voer per dag. Dit zijn vooral palmbladeren en kokosbladeren. Door zijn snelle verbranding laat de olifant dagelijks enorme bulten poep achter. In Kegalle wordt hiervan papier gemaakt.

De medewerkers van Maximus verzamelen de poep, die door de zon uitgedroogd is. De poep wordt vervolgens gekookt met Margosa blad, wat een desinfecterende werking heeft. Na 8 uur koken wordt afvalpapier uit de kantoren van Colombo toegevoegd en samen verder ingekookt. Van deze pap worden vellen papier geschept.
Door zouttoevoegingen kan het papier bovendien in elke gewenste kleur gemaakt worden. Van 10 kilo olifantenpoep worden ca 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt. Dit papier en karton wordt gebruikt voor prachtige notitieboekjes, demoblokjes en kaarten.

Naast een eerlijk salaris voor de jonge medewerkers en het duurzame (her)gebruik van olifantenpoep en oud papier, heeft dit papierproject nog een doel. Veel boeren in Sri Lanka schieten olifanten neer omdat ze de oogst vernielen. Een deel van de opbrengst van dit papierproject gaat naar een stichting ter bescherming van de olifant.